Apie savo meilę burratos sūriui jau esu rašiusi, tačiau panašu, jog šaltuoju metu sezonu šis nuostabus produktas dažnai būna užmirštamas. Greičiausiai todėl, kad burratą įprasta valgyti su šviežiomis daržovėmis įsitaisius kur nors lauko kavinėje, o dabar apie tokius malonumus dar trukdo pagalvoti ištirpti neskubančios pusnys sniego. Vis dėlto, linkstu prie nuomonės, kad burrata – visuomet gera idėja, nepriklausomai nuo oro už lango. Juolab, kad puikiai ji tinka ne tik su ką tik iš daržo atkeliavusiomis, bet ir orkaitėje keptomis daržovėmis iš parduotuvės. Beje, pastarąsias negailint apskrudinus orkaitėje, jų skoniai atsiskleidžia taip šauniai, jog net šiek tiek ima priminti ką tik nuskintas vasaros gėrybes.

Šis patiekalas (nežinau, užkandis tai labiau ar salotos) smagus ir tuo, jog patiekti jį galima toje pačioje skardoje, kur kepė daržovės, ir tiesiog kabinti riekele skrudintos ciabattos ar kitos mėgstamos duonos. Šitokia burrata gali tapti ir išradingu apetizer‘iu, apšildančiu savaitgalio pietus, ir greitai sumesta lengva pirmadienio vakariene.

2 porcijoms reikės:

  • 2 didelių pomidorų
  • 1 didelės saldžiosios paprikos (geriau pailgos)
  • 2 burratos sūrių
  • 2 v. š. kedro riešutų
  • 8-10 kalamata alyvuogių
  • 2 v. š. alyvuogių aliejaus
  • 1-2 v. š. balzaminio acto
  • Druskos, pipirų
  • Saujos šviežių bazilikų

Gaminame:

  1. Orkaitę įkaitiname iki 190 laipsnių (su vėjelio funkcija). Pomidorus ir papriką nuplauname, nusausiname ir dedame į kepimo indą. Pašlakstome 1 v. š. alyvuogių aliejaus, truputį pabarstome druska ir šauname į įkaitintą orkaitę apie 15-20 minučių, kol daržovės suminkštės, o jų odelės apskrus ir atšoks.
  2. Kol keps daržovės, sausoje keptuvėje keletą minučių paskrudiname kedro riešutus ir atidedame į šalį.
  3. Leidžiame daržovėms pravėsti, o tuomet pašaliname odeles ir paprikos sėklas. Pomidorus supjaustome riekelėmis, papriką padaliname plačiomis juostelėmis. Šiomis daržovėmis padengiame tos pačios kepimo formos (arba serviravimui skirtos lėkštės) dugną. Nupilame burratos skystį, o sūrį suplėšome smulkesniais gabalėliais. Juos išdėliojame ant keptų daržovių.
  4. Užberiame alyvuoges, kepintus kedro riešutus, smulkintus bazilikus. Pašlakstome balzaminiu actu bei likusiu valgomuoju šaukštu aliejaus. Pabarstome pagal skonį druska bei pipirais. Valgome su mėgstama skrudinta duonele ar be nieko.
Fotografas: Dominykas Liberis

Palikite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.