Taupiau taupiau šį receptą artėjančioms šventėms, o dabar žiūriu, ne viena čia aš tokia „originali” 😃 – gražuolę rožinę lašišą šiemet galima rasti dažno maisto blogerio šventiniuose receptuose. Na, bet ir puiku, nes ši žuvis tikrai verta įsitaisyti garbingoje Kūčių ar Kalėdų stalo vietoje 🎄. O taip marinuota ji pavyksta ne tik skani, bet ir labai graži. Ir tinka praktiškai visur – gaivioms salotoms, ant mėgstamos duonos riekės ar karališko pusryčių kruasano 🥐.
Reikės:
- Apie 800 g. lašišos filė su oda
- Puodelio burokėlių miltelių (galima keisti kokiais 3 sutarkuotais burokėliais)
- Puodelio druskos
- 2/3 puodelio cukraus
- 2 v. š. kalendrų sėklų
- Smulkiai sutarkuotos 1 apelsino žievelės
- Smulkiai sutarkuotos 1 laimo žievelės
Gaminame:
- Lašišos filė nuplauname po tekančiu vandeniu, pašaliname ant kraštelių esančius riebalus ir stambesnius kaulus, jei tokių pamatome. Žuvį (oda žemyn) dedame į kepimo popieriumi ištiestą indą, kuris tilptų į šaldytuvą.
- Kalendrų sėklas sutraiškome kuo nors sunkesniu. Didesniame dubenyje gerai sumaišome druską, cukrų, burokėlių miltelius, kalendrų sėklas bei tarkuotas vaisių žieveles.
- Gautu mišiniu apiberiame (iš viršaus ir kraštų) lašišos filė ir šiek tiek spustelime, kad jis suformuotų vientisą plutą. Uždengiame žuvį maistine plėvele, tada ant viršaus dedame pjaustymo lentelę ar kitą panašaus dydžio indą. Ant šio dedame ką nors sunkesnio (aš panaudojau ketaus puodą), kad paslėgtume lašišą ir taip pagreitintume sūdymo procesą.
- Dedame lašišą į šaldytuvą ir palaikome 8 – 12 valandų. Tuomet atpjauname nediduką gabalėlį ir paragaujame, ar gavome norimą sūrumą. Jei kartais norisi sūriau, palaikome su druska dar porą valandų.
- Tuomet žuvį nuplauname nuo druskos ir burokėlių mišinio, nusausiname, pjaustome juostelėmis ir ragaujame.