Veganiškasis sausis eina į pabaigą, o man net pačiai keista, kaip dar iki šiol nesidalinau šio troškinio receptu 🌶. Mūsų namuose tai vienas mėgstamiausių augalingų karštųjų patiekalų, ruošiamas dažnai ir valgomas su malonumu.
Beje, ragaujant pirmą kartą dar niekas nėra įtaręs, kad jis be mėsos – paprastai statymai būna už kalakutienos faršą 😀. O iš tikrųjų šis patiekalas – be galo kvapnus, sotus, šildantis ir nė vieno kalakuto nenuskriaudęs 🌱.
4-5 porcijoms reikės:
- 1-2 v. š. alyvuogių aliejaus
- 325 g. vegan faršo
- 3-4 svogūnų
- 4 skiltelių česnako
- 2 didesnių saldžiųjų paprikų (naudojau pailgas)
- 1-2 aitriųjų pipirų (galima keisti ½ – 1 a. š. chilli flakes)
- Didelės skardinės (800 g.) konservuotų luptų pomidorų
- 200 ml. vandens
- Skardinės (400 g.) raudonųjų pupelių
- Maždaug pusės skardinės (apie 140 g.) konservuotų kukurūzų
- 1 ½ a. š. kumino
- 1-2 a. š. rūkytos aitriosios paprikos
- 2 a. š. česnako miltelių
- ½ – 1 v. š. kalendros sėklų
- Druskos, pipirų
- Šviežių kalendros (galima keisti petražolėm)
- Tarkuoto vegan sūrio (nebūtina)
Gaminame:
- Česnakus sutriname, likusias daržoves supjaustome mažais kubeliais.
- Didesnėje keptuvėje ar troškintuve įkaitiname alyvuogių aliejų. Beriame faršą, pabarstome druska, pipirais ir ½ a. š. kumino. Vis pamaišydami kepiname apie 5-7 min., kol ims lengvai skrusti.
- Dedame česnakus, svogūnus ir kartkartėm pamaišydami kepam dar 3-4 min. Įmaišome saldžiąją ir aitriąją paprikas (ar chilli flakes), dar porą minučių pakepame. Supilame smulkintus konservuotus pomidorus kartu su skysčiu bei vandenį. Beriame visus prieskonius, dar šiek tiek pasūdome, išmaišome ir troškiname, vis pamaišydami, apie 15–20 min., kol troškinys sutirštės.
- Pupeles greitai praskalaujame sietelyje po tekančiu vandeniu, įmaišome į troškinį kartu su kukurūzais (nusunktais nuo skysčio). Pakaitiname dar apie minutę. Paragaujame, ar netrūksta druskos ar prieskonių, jei reikia, pasikoreguojam pagal skonį.
- Valgome su šviežia kalendra ir, jei norisi, saujele tarkuoto veganiško sūrio.