Man jau atėjo TAS metų laikas. Kai savaitgalinį ėjimą out mielai iškeiti į jaukų laiką namuose, drabužius renkiesi ne tiek pagal gražumą, bet kad būtų minkšta ir šilta, o ilgėjantys vakarai taip ir kviečia užsiiminėti virtuviniais burtais 🍁. Šis pyragas tiesiog idealiai tinka tokiai nuotaikai, o dar ir namai jam kepant prisipildo stebuklingo obuolių bei kvapnių prieskonių aromato 🥧.
Labai tradicišką ir paprastutį trupinių pyragą į skonio aukštumas čia stipriai pakylėja traškūs karamelizuoti migdolai, tad nuoširdžiai siūlau šio žingsnio nepraleisti. O jei nuo pyrago jų šiek tiek ir liks, bus puikus būdas pagardinti pusryčių jogurtą ar košę.
Reikės:
- 5 tvirtų obuolių
- 1 a. š. cinamono
- ½ a. š. muskato
- ¼ a. š. kardamono
- 60 g. rudojo cukraus
- 2 v. š. miltų
- Žiupsnelio druskos
- Maždaug ¼ citrinos sulčių
Trupiniams:
- 450 g. miltų
- 300 g. šalto kubeliais kapoto sviesto
- 80 g. rudojo cukraus
Karamelizuotiems migdolams:
- 100 g. migdolų be odelių (pilnų ar skaldytų)
- 2 v. š. sviesto
- 4 v. š. rudojo cukraus
- 2 v. š. balto cukraus
Gaminame:
- Pirštais kartu sutriname sviestą, miltus ir rudąjį cukrų, kol gausime stambokus trupinius. Juos pusvalandžiui dedame į šaldytuvą.
- Per tą laiką pasiruošiame migdolus. Įkaitintoje (vidutinio karštumo) keptuvėje išlydome sviestą. Beriame riešutus, rudąjį cukrų. Vis maišydami kaitiname apie 4 min., kol cukrus ištirps, o riešutai gražiai paruduos. Nuimame keptuvę nuo kaitros, įmaišome baltąjį cukrų. Perkeliame masę ant kepimo popieriumi išklotos lentelės ir leidžiame atvėsti. Jei reikia, pasmulkiname peiliu.
- Pasigaminame obuolių įdarą. Obuolius nulupame, pašaliname sėklas, supjaustome plonomis skiltelėmis. Dideliame dubenyje juos apibarstome prieskoniais, cukrumi, druska, miltais, apšlakstome citrinos sultimis ir gerai išmaišome.
- Kepimo formos dugną (naudojau apvalią 26 cm.) išklojame kepimo popieriumi. Ant jo paskirstome maždaug pusę trupinių masės, dedame sluoksnį obuolių, apibarstome likusiais trupiniais. Šauname į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę maždaug valandai (man prireikė 1 h 10 min.), kol viršutiniai trupiniai taps gražiai auksiniai. Jei šie kartais imtų pernelyg skrusti, galima uždengti pyragą folija bei perkelti į patį apatinį orkaitės aukštą.
- Iškepusiam pyragui leidžiame keletą minučių atvėsti, apibarstome karamelizuotais migdolais. Valgome šiltą ar atvėsusį, su ledais ar tiesiog vieną.