Tortilijos – turbūt dažniausiai mūsų namuose valgoma duonos rūšis. Su jomis gaminu įvairiausius patiekalus, pradedant tradiciškaisiais tacos ir baigiant įvairiais vieno kąsnio užkandukais. Ypač smagu pasiruošti tokią vakarienę, kai stalą puošia keletas skirtingų sudedamųjų patiekalo dalių, o kiekvienas valgytojas savo porciją į tortilijos paplotėlį gali susikombinuoti norimu jų santykiu. Tad nors iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, jog šiame patiekale visko tikrai nemažai, paruošti jį anaiptol nėra sudėtinga.

Beje, labai mėgstu, kai patiekalai ne tik skanūs, bet ir linksmai spalvingi, tad naujausias mano atradimas – natūralūs burokėlių milteliai. Vos šaukštelis jų padažui, užtepėlei ar kepiniams suteikia žaismingai rožinę spalvą bei prideda neįkyraus burokėlių skonio. O burokeliai su pupelėmis – išvis match made in Heaven!

6 tortilijoms reikės:

  • 6 mažų tortilijų paplotėlių
  • 400 g. lašišos filė
  • 2 v. š. alyvuogių aliejaus
  • Mėgstamų prieskonių lašišai (mano mėgstamas paprastutis combo – druska, pipirai, bazilikas, chilli flakes)
  • Skardinės (apie 300 g.) konservuotų raudonųjų pupelių
  • Apie ½- 1 v. š. žaliosios citrinos sulčių
  • Apie ¼ a. š. druskos
  • Trupučio vandens
  • 1 a. š. burokėlių miltelių
  • 1 baltojo svogūno
  • 8 v. š. baltojo vyno acto
  • 8 a. š. cukraus
  • 150-200 g. graikiško jogurto
  • 1 trumpavaisio agurko
  • Druskos pagal skonį
  • 2 – 3 traškių salotų (pvz. Romaine ar little gem) lapelių, pjaustytų juostelėmis
  • Žaliosios citrinos
  • Kalendros
  • 1 smulkinto čili pipiro (nebūtina)

Gaminame:

  1. Lašišos filė įtriname aliejumi ir prieskoniais, šauname į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepame apie 20 min. Per tą laiką pasiruošiame likusius ingredientus.
  2. Sumaišome actą su cukrumi, baltąjį svogūną supjaustome plonais pusžiedžiais ir pamerkiame pasimarinuoti 10-15 min. Nukošiame.
  3. Pupeles nukošiame, praskalaujame, beriame į blenderį, įspaudžiame žaliosios citrinos sulčių, pasūdome, suberiame burokelių miltelius. Pradžioje įpilame 1-2 v. š. vandens ir sutriname viską blenderiu iki vientisos masės. Jei masę sunku sutrinti ar ji gaunasi pernelyg tiršta, įpilame dar truputį vandens.
  4. Padažui smulkiais kubeliais supjaustome agurką bei sumaišome su graikišku jogurtu, pagal skonį pasūdome.
  5. Lašišai iškepus, ją susmulkiname šakute. Kiekvieną tortilijos paplotėlį po kelioliką sekundžių pašildome sausoje keptuvėje ir kombinuojame porcijas. Ant kiekvieno paplotėlio tepame porą šaukštų burokelių kremo, tuomet dedame lašišos, salotų, marinuotų svogūnų. Gardiname padažu, barstome šviežiais kalendros lapeliais ir smulkintais čili, jei norisi, užspaudžiame žaliosios citrinos.
Fotografas: Dominykas Liberis

Palikite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.