Šis pyragas – kepinys, kurį šventėms ruošiu ar į svečius gabenuosi turbūt dažniausiai. Jį itin paprasta pagaminti, susimauti praktiškai nėra kur, reikalingi produktai įprasti ir nebrangūs, o pats pyragas, išimtas iš formos, labai simpatiškai atrodo ant stalo. Bet čia tik smulkmenos, palyginti su skoniu. Tiesą sakant, jo ragaujantieji labai dažnai supuola į dvi kategorijas: sakančius, jog čia skaniausias jų valgytas obuolių pyragas ir tuos, kurie tikina, kad tai apskritai gardžiausias pyragas pasaulyje. Apatinis jo sluoksnis – trapios sviestinės tešlos, ant kurios nugula plonyčiais gabalėliais pjaustyti obuoliai, o visą šį gėrį apjungia gardus, tačiau labai lengvas kremas.
Laurai už šio kepinio receptą skiriami poetei Marinai Cvetajevai, praeito amžiaus pradžioje žavėjusiai skaitytojus savo jautriais eilėraščiais. Jei legenda apie poetės konditerinius gabumus tikra, tuomet maloniai nuteikia žinojimas, jog tobulas patiekalas, o ne tiktai parašyti bestseleriai ar suprojektuoti didelės reikšmės pastatai gali tapti pėdsaku, kuriuo po savęs džiaugtis paliksime ateities kartoms.
Tiesa, internete šiandien galima rasti įvairių, kiek viena nuo kitos besiskiriančių recepto versijų. Šiandien dalinsiuosi ta, kuri tobuliausia būtent man. Beje, mano praktika su šiuo pyragu parodė ir tai, jog svarbus ne tik gaminimo procesas, bet ir kepimo formos skersmuo. Pagal recepte pateiktas proporcijas patarčiau naudoti būtent 26 cm. skersmens apvalią kepimo formą nusegamais kraštais. Joje vienam pyrago gabalėliui idealiausiai pasiskirsto tešlos ir obuolių masės santykis, o pyrago vidurys nebūna per skystas. Po dešimčių iškeptų šių pyragų kartą truputį paimprovizavau – į kremą įbėriau šiek tiek cinamono. Nors tokiu atveju kremas nebebūna idealiai vienspalvis, bent man cinamonas čia įneša dar daugiau gyvybės, tikros rudeninės nuotaikos.
Reikės:
- Apie 1 kg. obuolių
Tešlai:
- 240 g. miltų
- 150 g. sviesto
- 100 ml. riebios grietinės
- ½ a. š. valgomosios sodos
- + poros šaukštų sviesto bei miltų kepimo formai paruošti
Kremui:
- 200 g. cukraus
- 1 kiaušino
- 200 ml. riebios grietinės
- 2 v. š. miltų
- ½ a.š. cinamono (nebūtina)
Gaminame:
- Orkaitę įkaitiname iki 180 laipsnių. 26 cm. skersmens apvalią pyrago formą nusegamais kraštais ištepame sviestu, pabarstome miltais ir, kol pasiruošime tešlą, dedame į šaldytuvą.
- Sviestą ištirpiname virš garų vonelės ar mikrobangų krosnelėje. Sumaišome visus tešlos ingredientus.
- Ištraukiame iš šaldytuvo pyrago formą ir ant dugno bei kraštų tolygiai paskirstome tešlą. Čia, beje, turbūt ilgiausiai trunkantis šio paprastučio pyrago recepto žingsnis, reikalaujantis šiek tiek kantrybės. Tešla išklotą formą dedame atgal į šaldytuvą.
- Pasiruošiame kremą. Į cukrų pilame prieš tai šakute lengvai išplaktą kiaušinį, išmaišome. Dedame grietinę, vėl išmaišome. Po truputuką vis pamaišant suberamie miltus ir cinamoną (nebūtina). Ilgai plakti nieko nereikia, svarbiausia, kad neliktų miltų gumulėlių.
- Obuolius nuskutame ir pjaustome labai plonais griežinėliais. Šį darbą labai palengvintų pjaustyklė arba sūrio peilis. Jei išeina, šiame žingsnyje pasistengiame smarkiai neužtrukti, kad obuoliai neparuduotų. Tačiau kartu ir saugome pirštus 🙂 Vos supjaustę obuolius verčiame juos ant tešlos, tolygiai paskirstome ir viską užpilame kremu.
- Šauname į orkaitę ir kepame 45 – 60 min. Pro kremo sluoksnį išlendantys obuolių griežinėlių krašteliai turėtų apskrusti auksine spalva, tačiau nereikia laukti, kol taps tamsiai rudi.
- Ištraukę pyragą iš orkaitės pilnai atvėsiname, o tuomet dedame į šaldytuvą bent kelioms valandoms, nors geriausia, jei tik pavyksta, būtų palaikyti per naktį.