Iš gausos mano receptų, įkvėptų Azijos skonių, turbūt aišku, jog ši kryptis kulinarinėms kelionėms – viena mano mėgstamiausių. Vis tik ieškodama naujų idėjų pastebiu, kad dažniausiai įvairiuose stir-fry pasitaiko arba vištiena, arba jautiena, o žuvis, mano kuklia nuomone, nepelnytai užmirštama. Štai pavyzdžiui šiame recepte lašiša, kartu su azijietiškais grybais ir kalendromis, atsiskleidžia tiesiog nuostabiai, o patiekalas gerokai lengvesnis negu panašios alternatyvos su mėsa.
Svarbiausias dalykas gaminant šį patiekalą – nesvylanti keptuvė. Kadangi lašiša – trapus produktas, kepant ją ant svilti linkusios keptuvės gabalėliai lips prie dugno, byrės ir nieko gero neišeis. O daugiau viskas labai elementaru ir paprasta 🙂 Pats tas greitai, skaniai, sveikai ir nelabai kasdieniškai darbo dienos vakarienei!
2 porcijoms reikės:
- 2 v. š. kedro riešutų
- 300 – 400 g. lašišos
- 150 g. eringi grybų (galima keisti enoki ar shimeji grybais)
- Didelės saujos šviežios kalendros
- Sezamų aliejaus kepimui
- 3-4 v. š. tiršto teriyaki padažo
- Druskos
- 100 g. ryžių
Gaminame:
- Dedame virti ryžius ir einame ruošti likusio patiekalo.
- Sausoje keptuvėje keletą minučių pakepiname kedro riešutus. Atidedame.
- Eringi grybus labai greitai nuplauname po šaltu tekančiu vandeniu, vengdami ilgiau mirkyti. Tuomet supjaustome grybus išilgai perpus (didžiausius galime išilgai padalinti į tris dalis). Pjūvio pusę aštriu peiliu įstrižai suraižome rombeliais – turėtų išeiti tokios vielinės tvoros ornamentas. Keptuvėje įkaitiname šiek tiek sezamų aliejaus ir sudedame grybus kepti pjūvio puse į apačią (ant aukštesnės nei vidutinė kaitros), pasūdome. Pakepiname apie 3-5 min., priklausomai nuo grybų dydžio, tuomet apverčiame ir kepame dar keletą minučių, kol grybai suminkštės ir lengvai apskrus. Iškepusius trumpam atidedame.
- Lašišą supjaustome kąsnio dydžio gabalėliais. Nesvylančioje keptuvėje ant vidutinės kaitros įkaitiname šiek tiek sezamų aliejaus ir dedame kepti lašišą. Kepame iš kiekvienos pusės po minutę-pusantros, kol žuvis lengvai apskrus. Neperkepame.
- Sugrąžiname į keptuvę grybus, suberiame smulkiai kapotas kalendras, pilame teriyaki padažą ir atsargiai viską išmaišome. Pakaitiname dar minutę.
- Patiekiame su ryžiais, ant viršaus pabarstome kedro riešutų. Galima papildomai užberti kapotų svogūnų laiškų, čili pipirų, šviežios kalendros ar padėti skiltelę laimo.