Tikiu, kad jums, kaip ir man, karantino metu pasitaiko dienų, kuomet sunku išlaikyti gerą nuotaiką. Ką tokiais momentais įsigudrinau daryti, tai mintimis nusikelti į geresnes, kadaise jau išgyventas dienas. Dažnai tai būna prisiminimai apie laikus, kai nebuvo tokių terminų kaip „socialinis atstumas” ar „judėjimo apribojimai”, o draugų lankymas ir kelionės – savaime suprantama it valytis dantis. Viena smagiausių mano pastarojo laiko kelionių buvo išvyka į Romą prieš kelerius metus. Ten tuomet studijavo mano nuostabi draugė Viktorija. Per tas kelias dienas ne tik daug mergaitiško laiko drauge praleidome, bet ir turėjau galimybę, kaip tikra maisto entuziastė, geriau pažinti italų valgymo įpročius.

Apie nuostabius gelato ir picas šįkart nesiplėsiu, nes toje kelionėje mane sužavėjo ne tik jie. Italai turi tokią šaunią tradiciją (kaip būtų smagu, jei kada nors ji prigytų ir pas mus) – aperitivo. Ji darbo dienos pabaigą pažymi gėrimu ir lengvu pavalgymu. Aperitivo – tarsi įžanga į jau rimtesnę vakarienę. Kadangi mano draugė gyveno šalia pat Panteono, į gyvenamą pastatą perdarytame policijos komisariate, aplink mūsų namus buvo gausybė restoranų bei kavinaičių. Absoliuti dauguma jų siūlė svečiams paragauti jų siūlomų aperitivo opcijų. Kai kur gėrimus ir patiekalus rinktis būdavo galima rinktis iš meniu, o štai mūsų pamėgtame bariuke (su daug stilingo jaunimo ir smagia muzika) būdavo kitoks deal‘as – už fiksuotą kainą gaudavai taurę gėrimo ir teisę į išradingą, ne visai itališko stiliaus švedišką stalą.

Štai kraunantis lėkštę būtent nuo to stalo šias kuskuso salotas ir atradau, o vėliau, pajutusi toms mini atostogoms Romoje nostalgiją, dažnai ruošdavau jas namuose. Šios salotos idealiai tinka, kai norisi lengvo, bet kartu ir sotaus užkandžio, o suteikti naujų atspalvių joms  galima įvairiausiais ingredientais, kokius tik turite spintelėse ar šaldytuve. Pavyzdžiui, jose puikiai dera juodos alyvuogės, saulėje džiovinti pomidorai, mėgstami žalumynai. Be to, šis patiekaliukas pas mus – gan dažnas pietų dėžutės pasirinkimas, paruošiamas lengviau negu sudėtingesnis sumuštinis 🙂

2 sočioms porcijoms reikės:

  • 125 g. kuskuso kruopų
  • Maždaug 150 ml. vandens
  • 1 a.š. alyvuogių aliejaus
  • 1-2 v. š. sviesto
  • Druskos
  • Šviežiai grūstų juodųjų pipirų
  • 1 pomidoro
  • 1 nediduko ar ½ didelio avokado
  • 1 v. š. kaparėlių
  • 2 skardinių konservuoto tuno (apie 160 g.)
  • Saujelės juodųjų alyvuogių (nebūtina)
  • 2 didelių saujų rukolos
  • 2-4 v. š. rikotos sūrio

Gaminame:

  1. Pirmiausia užsiimame kuskusu. Užverdame lengvai pasūdytą vandenį, įpilame į jį alyvuogių aliejaus, išmaišome. Išjungiame ugnį, supilame kuskusą ir atsargiai išmaišome, kad kruopos susimaišytų su vandeniu. Uždengiame ir paliekame pastovėti keletą minučių, kad vanduo visiškai susigertų į kruopas.
  2. Per tą laiką nedideliais kubeliais supjaustome pomidorą, avokadą, nupilame skystį iš tuno skardinių.
  3. Grįžtame prie kuskuso. Į kruopas dedame sviestą, puodą grąžiname ant silpnos kaitros ir vis pamaišydami dar paverdame apie 4 min.
  4. Išvirus kuskusui kombinuojame salotas: sudedame į kruopas daržoves, tuną, kaparėlius, alyvuoges, rukolą (jei valgysime ne iškart, šią įmaišome tik prieš patiekiant). Užberiame šviežiai grūstų pipirų ir mažais gabalėliais pasmulkintą rikotą.
Fotografas: Dominykas Liberis

Palikite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.