Labai mėgstu patiekalus, kurių gaminimas visai paprastutis, o rezultatas atrodo tarsi gerame restorane ir sulaukia daugybės komplimentų. Šie cukinijų krepšeliai – neabejotinai toks atvejis. Kartą pamačiusi šių gražučių krepšelių receptą pas vieną savo mėgstamą maisto tinklaraštininkę, nusprendžiau išmėginti ir aš. Įvyko meilė nuo pirko kąsnio, nes skonis dar geresnis negu vaizdas.

Šie krepšeliai gali būti ir sotus užkandis, ir lengvas pagrindinis patiekalas. Nors jie vegetariški, sūris suteikia pakankamai sotumo, o šviežios žolelės užtikrina sodrų skonį. Ypač tinka propaguojantiems keto mitybą ar tiesiog norintiems vartoti mažiau mėsos, tačiau vis vien valgyti gardžiai ir įdomiai.

2 porcijoms (8-9 krepšeliams) reikės:

  • Dviejų vidutinio dydžio cukinijų
  • 250 g. rikotos sūrio
  • Apie 120 g. smulkiai tarkuoto parmezano sūrio (2/3 jo naudosime įdarui, likusį krepšeliams pabarstyti)
  • Maždaug 3-4 v. š. smulkiai kapotų petražolių
  • Šviežiai grūstų juodųjų pipirų
  • Šiek tiek alyvuogių aliejaus

Bazilikų aliejui reikės:

  • Apie 100 ml. alyvuogių aliejaus
  • Maždaug puodelio šviežių bazilikų
  • ½ a. š. druskos

Gaminame:

  1. Pasiruošiame rikotos sūrio įdarą: sumaišome visus ingredientus išskyrus aliejų.
  2. Cukinijas nuplauname, nusausiname, nupjauname galus. Tuomet cukinijas perpjauname išilgai perpus. Guldome cukinijos puseles ant pjaustymo lentelės plokščiąja (pjūvio) puse žemyn ir tuomet pjaustome per visą ilgį plonomis juostomis. Patogiausia tą daryti sūrio peiliu ar plačiu daržovių skustuku. Visai vidurinę cukinijų dalį (esančią jau labai arti pjūvio vietos) gali būti sunkoka pjaustyti dėl didelės dalies minkštimo, tad galima šias dalis pasilikti ir vėliau sunaudoti, pavyzdžiui, į troškinį.
  3. Formuojame cukinijų krepšelius. Imame dvi cukinijų juosteles ir padedame lygiagrečiai vertikaliai, taip, kad viena juostelė šiek tiek uždengtų kitą. Tuomet imame dar dvi juosteles ir šias, irgi truputį persidengiančias, dedame ant pirmų dviejų horizontaliai. Turi išeiti kryželis. Tada į kryželio vidurį dedame šaukštą įdaro. Jį uždengiame užlenkdami apatinę kryželio dalį. Tuomet tą patį kartojame su juostelėmis, esančiomis iš dešinės. Taip priešinga laikrodžio rodyklės kryptimi užlankstome visus kraštus – turime gauti stačiakampį krepšiuką. Šitaip kartojame, kol sunaudosime visas cukinijų juosteles ir įdarą. Beje, visą krepšiukų formavimo procesą nufilmavau ir įkėliau į Instagramą, video galite rasti paspaudę čia.
  4. Pabarstome cukinijų krepšelius parmezano sūriu ir šauname į iki 215 laipsnių įkaitintą orkaitę 15 – 20 min., kol sūris išsilydys, o cukinijų krepšeliai šiek tiek apskrus.
  5. Kol šie kepa, pasiruošiame bazilikų aliejų. Į galingą blenderį supilame aliejų, suberiame baziliką, beriame druskos ir viską triname, kol nebeliks didelių baziliko lapelių dalių ir gausime sodriai žalią bei nuostabiai kvepiantį aliejaus padažą.
  6. Iškepusius cukinijos krepšelius suporcijuojame į lekštes bei gausiai pašlakstome bazilikų aliejumi.
Fotografas: Dominykas Liberis

Palikite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.