Viena iš mitybos taisyklių, padedančių man maitintis sveikiau ir užsiauginti mažiau poodinio riebaliuko net karantino sąlygomis – bent keletą kartų per savaitę pietums valgyti salotas, o ir pagaminus rimtesnę vakarienę, ant stalo padėti dubenį su žalumynais bei mėgstamomis daržovėmis. Vis tik, kai salotoms tenka ne tik garnyro vaidmuo, stengiuosi špinatus ar rukolą papildyti gerųjų riebalų šaltiniais bei baltymais.
Šios salotos su minkštu fetos sūriu, avokadais ir sėklų-riešutų mišiniu – mano favoritės, kai norisi kažko sveiko, bet kartu ir pakankamai sotaus. Jose šauniai susipina sūroka kreminė feta bei alyvuogės, gaivūs žalumynai, pomidorų saldumas bei balzaminio acto kremo rūgštelė. Jei dar šalia padėjus riekelę skrudintos duonos, jau bus visas patiekalas, nors šios man čia ir retai pritrūksta. Svarbiausia šiose salotose – tinkamai pasirinkta feta. Ji turėtų būti kuo minkštesnė, kreminės konsistencijos, kad išmaišius salotas lengvai padengtų kitus ingredientus.
2 didelėms porcijoms reikės:
- 100 g. mėgstamo salotų mišinio (būtinai su rukola)
- 1 prinokusio avokado
- 70 g. juodųjų alyvuogių be kauliukų
- 1 v. š. kedro riešutų, 1 v. š. saulėgrąžų sėklų ir 1 v. š. moliūgų sėklų (arba 3 v. š. mėgstamo sėklų-riešutų mišinio)
- Apie 150 g. vyšninių arba didelių pomidorų
- Apie 100 g. minkšto fetos sūrio
- Apie ½-1 v. š. balzaminio acto kremo
- Apie 1 ½ v. š. alyvuogių aliejaus
Gaminame:
- Sausoje gerai įkaitintoje keptuvėje keletą minučių paskrudiname sėklas bei riešutus. Atidedame į šalį.
- Salotas nuplauname ir gerai nusausiname (patogiausia tą daryti salotų džiovyklėje).
- Nusunkiame alyvuoges. Supjaustome avokadą ir, jei naudojame ne vyšninius, o didesnius, pasmulkiname pomidorus. Šakute šiek tiek pasmulkiname fetą.
- Komplektuojame salotas. Į salotų mišinį įmaišome pomidorus, alyvuoges ir avokadą. Ant viršaus beriame fetą, kepintas sėklas bei kedrų riešutus. Pašlakstome balzaminio acto kremu ir alyvuogių aliejumi. Prieš valgydami salotas, jas gerai išmaišome.