Skip to content

Lašiša su eringi grybais ir teriyaki padažu

Iš gausos mano receptų, įkvėptų Azijos skonių, turbūt aišku, jog ši kryptis kulinarinėms kelionėms – viena mano mėgstamiausių. Vis tik ieškodama naujų idėjų pastebiu, kad dažniausiai įvairiuose stir-fry pasitaiko arba vištiena, arba jautiena, o žuvis, mano kuklia nuomone, nepelnytai užmirštama. Štai pavyzdžiui šiame recepte lašiša, kartu su azijietiškais grybais ir kalendromis, atsiskleidžia tiesiog nuostabiai, o patiekalas gerokai lengvesnis negu panašios alternatyvos su mėsa.

Svarbiausias dalykas gaminant šį patiekalą – nesvylanti keptuvė. Kadangi lašiša – trapus produktas, kepant ją ant svilti linkusios keptuvės gabalėliai lips prie dugno, byrės ir nieko gero neišeis. O daugiau viskas labai elementaru ir paprasta 🙂 Pats tas greitai, skaniai, sveikai ir nelabai kasdieniškai darbo dienos vakarienei!

2 porcijoms reikės:

  • 2 v. š. kedro riešutų
  • 300 – 400 g. lašišos
  • 150 g. eringi grybų (galima keisti enoki ar shimeji grybais)
  • Didelės saujos šviežios kalendros
  • Sezamų aliejaus kepimui
  • 3-4 v. š. tiršto teriyaki padažo
  • Druskos
  • 100 g. ryžių

Gaminame:

  1. Dedame virti ryžius ir einame ruošti likusio patiekalo.
  2. Sausoje keptuvėje keletą minučių pakepiname kedro riešutus. Atidedame.
  3. Eringi grybus labai greitai nuplauname po šaltu tekančiu vandeniu, vengdami ilgiau mirkyti. Tuomet supjaustome grybus išilgai perpus (didžiausius galime išilgai padalinti į tris dalis). Pjūvio pusę aštriu peiliu įstrižai suraižome rombeliais – turėtų išeiti tokios vielinės tvoros ornamentas. Keptuvėje įkaitiname šiek tiek sezamų aliejaus ir sudedame grybus kepti pjūvio puse į apačią (ant aukštesnės nei vidutinė kaitros), pasūdome. Pakepiname apie 3-5 min., priklausomai nuo grybų dydžio, tuomet apverčiame ir kepame dar keletą minučių, kol grybai suminkštės ir lengvai apskrus. Iškepusius trumpam atidedame.
  4. Lašišą supjaustome kąsnio dydžio gabalėliais. Nesvylančioje keptuvėje ant vidutinės kaitros įkaitiname šiek tiek sezamų aliejaus ir dedame kepti lašišą. Kepame iš kiekvienos pusės po minutę-pusantros, kol žuvis lengvai apskrus. Neperkepame.
  5. Sugrąžiname į keptuvę grybus, suberiame smulkiai kapotas kalendras, pilame teriyaki padažą ir atsargiai viską išmaišome. Pakaitiname dar minutę.
  6. Patiekiame su ryžiais, ant viršaus pabarstome kedro riešutų. Galima papildomai užberti kapotų svogūnų laiškų, čili pipirų, šviežios kalendros ar padėti skiltelę laimo.
Fotografas: Dominykas Liberis

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *