Įvairūs nesaldūs pyragai bei kepiniai man – neatsiejamas pavasario ar vasaros išvykų į gamtą atributas. Tad neseniai užsisvajojusi apie visomis prasmėmis šiltesnius laikus, baisiai užsimaniau kažko „piknikiško”. Šaldytuve kaip tik gulėjo brokolis, o parduotuvėlėje, kurioje perku žuvį, buvo ta savaitės diena, kai atvyksta šviežias laimikis. Tad nesaldaus pyrago sudėtis tarsi pati save ir pasufleravo.
Kas dėl pyrago pagrindo, šį pasiskolinau iš nuostabaus obuolių pyrago recepto – pamaniau, kadangi šis tobulas, o sudėtyje neturi cukraus, gal tiks ir naujajam kepiniui. Išbandžiusi drąsiai galiu teigti, kad šis pyrago pagrindas vienas universaliausių, kokius teko gaminti. Tešla trapi ir sviestiška, tačiau puikiai laiko įdarą vietoje. Kalbant apie pastarąjį, nesaldūs pyragai tuo ir šaunūs, kad tinka utilizuoti šaldytuvo likučius, tad čia drąsiai eksperimentuokite pridėdami savo mėgstamų daržovių, žolelių, naujas skonių kombinacijas išgaukite įmaišę kelių rūšių sūrio ar prieskonių. O šis mano keptas lašišos ir brokolių pyragas – švelnus, klasikinis ir labai daržoviškas, pagardindas porais, krapais, petražolėmis bei švelniu čederiu. Puikus pasirinkimas vakarienei, priešpiečių dėžutei ar pasvajojimui apie parke sužaliavusią žolę, šildančius saulės spindulius ir garsų draugų kompanijos juoką. Net jei šiandien taip neatrodo, pastarieji dalykai jau labai netoli!
Pyragui (8 – 12 porcijų) reikės:
Pagrindui:
- 150 g. sviesto
- 100 ml. riebesnės grietinės
- 240 g. miltų
- ½ a. š. valgomosios sodos
- trupučio sviesto ir miltų pyrago formai paruošti
Įdarui:
- Apie 350 – 400 g. žalios lašišos
- Apie 200 g. šviežio brokolio žiedynų
- Vieno nedidelio poro stiebo (tik baltosios dalies)
- Apie 90 g. švelnaus čederio sūrio
- Druskos
- Šviežiai grūstų pipirų
- 200 ml. grietinės
- 3 kiaušinių
- 2 v. š. miltų
- Didelės saujos šviežių mėgstamų žolelių (puikiai tinka krapai, petražolės)
Gaminame:
- Kepimo formą ištepame sviestu ir pabarstome miltais. Pyrago pagrindui išlydome sviestą ir sumaišome su visais likusiais tešlos ingredientais. Lygiu sluoksniu išklojame tešla pyrago formą (dugną ir kraštus). Kol ruošime įdaro ingredientus, formą su tešla laikome kur nors šaltai.
- Lašišą supjaustome nedideliais gabaliukais, brokolio žiedynus pasmulkiname, porą supjaustome nedideliais pusžiedžiais, žoleles smulkiai sukapojame.
- Atskirame indelyje sumaišome grietinę su kiaušiniais, maišydami suberiame miltus, dedame druskos, pipirų. Čederį sutarkuojame ir taip pat įmaišome į grietinės-kiaušinių masę.
- Ant pyrago pagrindo paskirstome lašišą, daržoves ir žoleles. Ant viršaus kiek įmanoma tolygiau užpilame grietinės-kiaušinių-sūrio masę. Tada formą truputį pakraipome į skirtingas puses, kad visą pyragą sukabinsiantis kremas pasiskirstytų per jo plotą.
- Šauname į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepame su viršutinio-apatinio kaitinimo funkcija apie 40 minučių, kol tešlos kraštai taps rusvai auksiniai, o viršuje esančių daržovių krašteliai taip pat ims lengvai skrusti.
- Iškepusį pyragą paliekame bent 5 minutėms atvėsti, kad visi jo sluoksniai susikabintų ir būtų patogiau atpjauti gražų gabaliuką.
Fotografas: Dominykas Liberis