Genialumas slypi paprastume. Ši taisyklė išties dažnai pasitvirtina tada, kai kalbame apie maistą. Ypač tuo atveju, jei naudojami ingredientai puikios kokybės. Tuomet norisi aiškiai justi kiekvieno skonį, neužmaskuotą dešimtimis prieskonių ir neužgožtą sunkių padažų.

Kai užsimanau pastos, ypač su jūros gėrybėmis, padažui paprastai renkuosi sviesto ir pasta water (vandens, kuriame virė makaronai) bazę bei vos kelis natūralius ingredientus, skirtus sukurti gardų, tačiau neįkyrų aromatą. Pavyzdžiui, beveik visuomet svieste pakepinu skiltelę trinto česnako, o vėliau patiekalą gardinu citrinos žievele arba sultimis, šviežiais bazilikais ar kitomis žolelėmis.

Norint, kad toks paprastutis patiekalas pavyktų tobulai skaniai, labai svarbu išsirinkti teisingus makaronus. Atskleisiu paslaptį: visuomet naudokite pastą, kurios paviršius šiek tiek nelygus, tarsi lengvai „pasišiaušęs” – taip makaronai geriau įsigers padažo, patiekalas bus drėgnesnis.

Tačiau apskritai, visais makaronų klausimais pasitikiu savo draugais iš „Itališkos krautuvėlės”. Jos šeimininkai patys vyksta į ūkius, ragauja produkciją ir pirkėjams siūlo tiktai tą, kuri sužavėjo juos pačius. Labai smagu, kad pas juos galima rasti ne tik išskirtinės kokybės klasikinės pastos, bet ir įvairių rūšių makaronų, jau turinčių natūralų, subtilų skonį.

Šiam savo patiekalui rinkausi ekologiškus kietųjų kviečių Fojadine makaronus su citrina – pagardinti trupučiu citrinos žievelės kartu su krevetėmis jie tiesiog „uždainuoja”. Jų gamintojai nenaudoja jokių dirbtinių cheminių ingredientų, dažų, skonio stipriklių, be to, ypatingą dėmesį skiria lėtam pastos džiovinimo procesui, taip išsaugant visas maistines savybes bei skonį.

2-3 porcijoms reikės:

  • 250 g. citrinų skonio makaronų Fojadine
  • Apie 350 – 400 g. nevirtų tigrinių krevečių (atšildytų)
  • 150 g. vyšninių pomidorų
  • 100 ml. sauso baltojo vyno
  • 1-2 skiltelių česnako
  • 100 g. sviesto
  • 1/3 a. š. smulkiai sutarkuotos citrinos žievelės
  • Didelės saujos šviežio baziliko lapelių
  • Druskos
  • Šviežiai grūstų pipirų

Gaminame:

  1. Pasiruošiame ingredientus. Pašaliname krevečių kiautus, vyšninius pomidorus supjaustome perpus, nutarkuojame citrinos žievelę, labai smulkiai sukapojame ar sutriname česnaką, pasmulkiname baziliką. Kelis pastarojo lapelius galime pasilikti papuošimui serviruojant.
  2. Dideliame puode užverdame daug pasūdyto vandens. Dedame virti makaronus.
  3. Keptuvėje išlydome sviestą, beriame česnaką ir apie pusę minutės pakepiname (nesudeginame!). Beriame pomidorus, pakepiname keletą minučių, kol šie suminkštės. Suberiame krevetes, šiek tiek pasūdome ir iš kiekvienos pusės pakepiname maždaug po minutę, kol šios taps rausvos ir nepermatomos. Suberiame citrinos žievelę, pilame vyną. Kaitiname keletą minučių, kol alkoholis nugaruos.
  4. Maždaug šiuo momentu makaronai turėtų būti kaip tik išvirę. Prieš juos nukošdami, į atskirą indelį įsipilame 2-3 samčius vandens, kuriame virė makaronai. Apie 100 ml. jo pilame į keptuvę su krevetėmis.
  5. Pilame į keptuvę nukoštus makaronus ir kaitindami gerai permaišome su padažu. Jei kartais makaronai atrodytų sausoki, papildomai įpilame dar vandens, kuriame jie virė. Suberiame šviežią baziliką, permaišome bei patiekiame užbarstę šviežiai grūstų juodųjų pipirų, ir, jei norisi, papuošę keliais nesmulkintais šviežio baziliko lapeliais.
Fotografas: Dominykas Liberis


Receptas sukurtas bendradarbiaujant su „Itališka krautuvėle

Palikite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.