Man jau atėjo TAS metų laikas. Kai savaitgalinį ėjimą out mielai iškeiti į jaukų laiką namuose, drabužius renkiesi ne tiek pagal gražumą, bet kad būtų minkšta ir šilta, o ilgėjantys vakarai taip ir kviečia užsiiminėti virtuviniais burtais 🍁. Šis pyragas tiesiog idealiai tinka tokiai nuotaikai, o dar ir namai jam kepant prisipildo stebuklingo obuolių bei kvapnių prieskonių aromato 🥧.

Labai tradicišką ir paprastutį trupinių pyragą į skonio aukštumas čia stipriai pakylėja traškūs karamelizuoti migdolai, tad nuoširdžiai siūlau šio žingsnio nepraleisti. O jei nuo pyrago jų šiek tiek ir liks, bus puikus būdas pagardinti pusryčių jogurtą ar košę.

Reikės:

  • 5 tvirtų obuolių
  • 1 a. š. cinamono
  • ½ a. š. muskato
  • ¼ a. š. kardamono
  • 60 g. rudojo cukraus
  • 2 v. š. miltų
  • Žiupsnelio druskos
  • Maždaug ¼ citrinos sulčių

Trupiniams:

  • 450 g. miltų
  • 300 g. šalto kubeliais kapoto sviesto
  • 80 g. rudojo cukraus

Karamelizuotiems migdolams:

  • 100 g. migdolų be odelių (pilnų ar skaldytų)
  • 2 v. š. sviesto
  • 4 v. š. rudojo cukraus
  • 2 v. š. balto cukraus

Gaminame:

  1. Pirštais kartu sutriname sviestą, miltus ir rudąjį cukrų, kol gausime stambokus trupinius. Juos pusvalandžiui dedame į šaldytuvą.
  2. Per tą laiką pasiruošiame migdolus. Įkaitintoje (vidutinio karštumo) keptuvėje išlydome sviestą. Beriame riešutus, rudąjį cukrų. Vis maišydami kaitiname apie 4 min., kol cukrus ištirps, o riešutai gražiai paruduos. Nuimame keptuvę nuo kaitros, įmaišome baltąjį cukrų. Perkeliame masę ant kepimo popieriumi išklotos lentelės ir leidžiame atvėsti. Jei reikia, pasmulkiname peiliu.
  3. Pasigaminame obuolių įdarą. Obuolius nulupame, pašaliname sėklas, supjaustome plonomis skiltelėmis. Dideliame dubenyje juos apibarstome prieskoniais, cukrumi, druska, miltais, apšlakstome citrinos sultimis ir gerai išmaišome.
  4. Kepimo formos dugną (naudojau apvalią 26 cm.) išklojame kepimo popieriumi. Ant jo paskirstome maždaug pusę trupinių masės, dedame sluoksnį obuolių, apibarstome likusiais trupiniais. Šauname į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę maždaug valandai (man prireikė 1 h 10 min.), kol viršutiniai trupiniai taps gražiai auksiniai. Jei šie kartais imtų pernelyg skrusti, galima uždengti pyragą folija bei perkelti į patį apatinį orkaitės aukštą.
  5. Iškepusiam pyragui leidžiame keletą minučių atvėsti, apibarstome karamelizuotais migdolais. Valgome šiltą ar atvėsusį, su ledais ar tiesiog vieną.
Fotografas: Dominykas Liberis

Palikite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.